Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2009 23:07 - Английски език №3
Автор: rado0 Категория: Технологии   
Прочетен: 36604 Коментари: 7 Гласове:
4

Последна промяна: 14.11.2009 13:47


Английски език

Урок №3

 

Транскрипцията- това представлява изключително важен материал за всички, които искат да произнасят думите правилно. Вече сигурно се убедихте, че е доста трудно това да става с изписването на звуковете с български думи и именно въвеждането на транскрипцията ни спестява изречения като чете с удължено ъ /хъъ/ или звучи като последните три звука на думата шофьор.Но искам да подчертая/буквално и преносно/, че това, което ще изпиша в следващите редове, може би е един от най-важният материал, който ще ни е необходим до края на изучаването ни на езика. Нека сега преминем съм същината. Ще разделим звуковете в английския на няколко категории, което цели максималното улесняване на изучаването им.

 

Нека първо започнем със съгласните звукове. Може би те ще ви се сторят най-лесни и най-приятни, въпреки че са най-много. Това се случва благодарение на, бих казал, странния английски-български език, който всички използваме в чата, и който за моя радост, все повече се забранява по сайтовете. Все пак българският език си има азбука, не е нужно да му измисляме нова. Така, ето ги и знаците- ще отбелязвам звука в такива скоби […], в които е прието да се изписва и транскрипцията на думата.

p [п]-това е звукът П. Пример: pen [pen]-химикал

b [б]- това е звукът Б. Пример: blink [bliŋk] мигам

t  [т]- това е звукът Т. Пример: top [top] връх

d [д]- това е звукът Д. Пример: day [dei] ден

k [k]- това е звукът К. Пример: key [ki:] ключ

g [г]- това е звукът Г. Пример: get [get] получавам

f  [ф]- това е звукът Ф. Пример: fly [flai] летя

v [в]- това е звукът В. Пример: vital [vaitl] жизнено необходим, много важен

θ [между Т и Ф]- този звук произнасяме като казваме нашето „нормално” Т, но с езика на горното небце. Ако сте го изговори ли правилно звукът трябва много да наподобява Ф. ВАЖНО:НЕ КАЗВАЙТЕ ДВАТА ЗВУКА „Т” И „Ф” ЗАЕДНО. ТОВА Е ЕДИН ЗВУК. ПРОСТО СЕ ОПИТАЙТЕ ТОЗИ ЗВУК ДА Е МЕЖДУ ТЯХ. В  краен случай можете да казвате нашето нормално Т. Не е толкова фатално. Пример: tooth[tu:θ] зъб

р [зъбно д]- това е звук, който много наподобява нашето Д, но подобно на предния случай, езикът трябва да не е между зъбите, а на горното небце. Звучи още като носово Д. В краен случай отново можете да казвате просто Д. Пример: then [рen] тогава

s [с]- това е звукът С. Пример: send [send] изпращам.

z [з]- това е звукът З. Пример: zip [zip] цип

ʃ [ш]- това е звукът Ш. За щастие ние имаме този звук в българския език и няма да се налагат допълнителни обяснения. Пример: shop [ʃop]- магазин

ʒ [ж]- това е звукът Ж. Пример: pleasure [ple ʒə] удоволствие

h [х]- това е звукът Х. Пример: hot [hot]- горещ

tʃ [ч]- това е звукът Ч. Пример: witch [wi tʃ]- вещица

dʒ [дж]-това е звукът ДЖ. Пример: job [dʒob]- работа

m [м]- това е звукът М. Пример: middle[midl] среда

n [н]- това е звукът Н. Пример: nail [neil] нокът

ŋ [носово Н]- Този звук представлява носово Н и е един от най-специфичните за английския език. Използва се когато след буквата N се намират буквата K или буквата G, но затова и други основни правила при изговора на думите ще говорим в следващия урок. Пример: sink [siŋk]- потъвам.

w [у]- това е звукът У. Пример: why [wai]- Защо

l [л]- тома е звукът Л. Пример: let [let] разрешавам, позволявам

r [р]- това е звукът Р. Пример: rite [rait] обичай

j [подобно на й]- това е звук, подобен на Й. Всъщност изговора зависи главно от следващата гласна. Ако това е Е /съчетанието от двата звука е ЙЕ/, ако е А/съчетанието е Я или още можем да кажем ИА, едно и също е/. Пример: yes [jes]- да

 

 

Сега преминаваме към следващата категория и това са кратките гласни букви. Най-вероятно те ще ви се сторят по-непознати, но за сметка на това те са доста по-малобройни. Сега нека да се запознаем по-подробно:

i [и]- това е кратко И. Пример: bit [bit] -парче

e [е]- това е кратко Е. Пример: pet [pet] домашен любимец

ж [между Ъ и Е]- много наподобява Е, но устата се отваря за Ъ Пример: man [mжn]- мъж

о- [това е кратко О]. Пример: hot[hɔt]- горещ

ʌ [отворено А]- това е звукът отворено А. Произнася се за кратък период, а устата е широко отворена. Пример: pump[pʌmp]- помпя, помпа

u [у]-това е кратко У. Пример: put [put]- слагам

ə [ъ]- това е звукът Ъ. Пример: about [ə"baut]- за, относно

 

Може би много от хората, които са напреднали в езика няма да се съгласят с някой от знаците. Всъщност, това е една тема, която е отворена на дебат, и няма ясен отговор. Вие сами ще видите, че някои от знаците показват един и същ звук и няма правила затова кой знак в коя дума се използва, по-напредналите ще кажат, просто се усеща. И наистина е така! Но това не трябва да ви отчайва. ЗАПОМНЕТЕ: транскрипцията не е нещо което трябва да знаем като част от език, ние не я срещаме в никой изпит по английски. Тя е създадена просто, за да можем да прочитаме и изговаряме правилно думите. А щом знаците, взети от нас ни помагат затова, тогава нямаме никакъв проблем. Важното е когато ви напиша транскрипцията на дадена дума, вие да можете да я прочетете на глас, гордо и уверено. Такива упражнения ще има в следващия ни урок, който е Урок-упражнение.

 

Нека сега се върнем на английски и вземем следващата група знаци. Това са знаците на дългите гласни. Веднъж научили кратките гласни, няма да имате абсолютно никакви проблеми с дългите гласни. Сега вие сами ще се уверите в това. Така е, защото дългите гласни не представлява нищо друго, освен двуеточие [:] след кратката гласна. Мога дори да не ви ги изписвам, но за да ви улесня ще изпиша и тях.

i:[дълго И]- Пример: sleep [sli:p]- спя

ɔ:[дълго О]- Пример: door [dɔ:r]- врата

a:[дълго А]- Пример: far [fa:r]- далеч

u:[дълго У]- Пример: boot [bu:t]- ботуш

ə: [Дълго Ъ]- Пример: bird [bə:d]- птица

Може би сега виждате, че един звук не може да бъде дълъг. Това е ж. А звукът ʌ не се отбелязва с ʌ: както сигурно очаквате, а преминава в нормално а:. Но пак казвам дори да напишете ʌ: пак не е фатално. Всеки ще ви разбере, това че не е прието като норма е друг въпрос. Казвам пак, че важно е да се разбираме, разбира се само по отношение на транскрипцията.

 

Сега продължавам със следващата група транскриптични знаци. Това е групата на т.нар сложни звукови словосъчетания. Веднъж научили, по-горните знаци, тези също няма да представляват трудност за вас, тъй като те не са нищо повече от съчетаването на горните. Ето сега ви ги давам и тях:

ei[ей] Пример: make[meik]-правя

ai[ай] Пример: lie[lai]-лъжа

əu[оу] Пример:note [nəut]-бележка

au[ау] Пример: house[haus]- къща

iə[иъ] Пример: ear [iə]- ухо

eə[еъ] Пример: pear[peə]- круша

uə[уъ] Пример: sure [ʃuə]- сигурен

 

 

Засега е това. Мисля, че материалът е повече от достатъчно. За сметка на този следващия урок ще е доста по кратък, но също така важен. В него ще се запознаем с някои основни правила в английския език, защото колкото и хаотичен да ви изглежда изговора спрямо правописа на думата, в следващия урок ще видите, че има много буквосъчетания, които се четат по един и същ начин, в която и дума да се намират. Този урок ще е подходящ и за даване на много думи за пример и ще го използваме за да обогатя материала с т.нар vocabulary, което ще рече запасът ни от английски думи. Защото не можем да учим език без да знаем думите му. Е надявам се материалът от този урок да ви е полезен и да ми помогне в изграждането на езиковите ви умения.

 
Тагове:   уроци,   урок,   език,   LESSON,


Гласувай:
4Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - br
23.07.2009 17:48
br
цитирай
2. анонимен - q
23.07.2009 19:56
qkooooo
цитирай
3. анонимен - za shto
08.03.2010 13:18
mamavi da eba napravite izpolzvaemi prevodi na gluposti we lesho ve takiva :@:@
цитирай
4. анонимен - mn dobre
22.03.2011 15:51
mn dobre
цитирай
5. анонимен - свалям шапка на този който го е на...
06.11.2011 20:22
свалям шапка на този който го е направил аз съм 5 клас и сега уча транскрипцията е аз я научих от тук
цитирай
6. анонимен - Много добре е обяснено, разбира...
04.07.2012 19:30
Много добре е обяснено, разбираемо! Само искам да поправя автора, където обяснява за кратките гласни "букви" (тази дума трябва да се поправи на звуци). За звука æ [между Ъ и Е]- много наподобява Е, но устата се отваря за Ъ Пример: man [mæn]- мъж - при този звук когато се изговаря, устата се отваря не за Ъ (както е написано), а за А! Това е много важно да се знае!
цитирай
7. анонимен - bravo
19.09.2012 10:09
bravo oba4e imash 2 greshki ae-zvukut e mejdu a i e .a ne mejdy u i e
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rado0
Категория: Други
Прочетен: 204523
Постинги: 4
Коментари: 114
Гласове: 25
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Октомври, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31