Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.07.2009 20:10 - Английски език №2
Автор: rado0 Категория: Други   
Прочетен: 9831 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 14.11.2009 13:48


                                              Английски език

                                                     Урок №2

Нека сега, преди да се запознаем с притежателните местоимения, да „хвърлим” едно око на понятието за род в английския език. Всъщност то не съществува, както за прилагателните, така и за съществителните имена. Нека вземем думата smart- умен, начетен. В българския език ние бихме казали ТОЙ Е УМЕН, ТЯ Е УМНА, но в английския нещата са доста по-прости. На английски същите две изречения изглеждат така HE IS SMART, SHE IS SMART. Лесно е нали?! Нека сега хвърлим поглед и на съществителните имена. В английския език нещата стоят така- всички живи същества приемат рода, в зависимост от техния пол, а всички останали предмети се определят с личното местоимение IT. Нека разгледаме няколко примера, за да ни се разясни казаното. Сега ще преведем следните две изречения ИМАМ КОМПЮТЪР. ТОЙ Е МНОГО ЕВТИН.   I HAVE A COMPUTER. IT IS VERY CHEAP. За тези от вас, които сега започват с езика ще помоля да обърнат внимание само на това, че в първи урок изучихме, че IT на български език означава ТО, но в този случай го използваме да преведем местоимението ТОЙ. Това се налага именно поради факта, че компютърът е така да се каже бездуховен, няма пол и не може да се диференцира според него. А за съществителните, които обозначават духовни същества /хора, животни/. Съжалявам с тъпичките епитети като духовни и бездуховни, но наистина искам да го обясня възможно най-точно и разбираемо. Нека сега вземем един такъв пример- DOCTOR /доктор/. Ако говорим за доктор, който е мъж използваме HE, а за жена- SHE. Изключение правят някои съществителни, които имат форми, както за мъжки род, така и за женски. Мисля, че ще си струва да ги споменем, тъй като може да представляват интерес и на някои от вече навлезлите в дебрите на езика читатели. И така това са count /граф/ и countess /графиня/, actor /актьор/ и actress /актриса/, waiter /сервитьор/ и waitress/ сервитьорка/, landlord/наемодател/ и landlady/наемодателка/, hero/герой/ и heroine/ героиня/. Това са основните, но със сигурност има и други, за които не се сещам в момента. Разбира се всеки може да се чувства свободен да ме допълва, поправя и критикува в коментарите си- важното е да сме полезни на хората.

 

След като се запознахме с понятието за род в английския /ако нещо не е ясно можете да ме питате винаги/, е време да обърнем и внимание на притежателните местоимения /мой, твой, негов, неин и т.н/. Първото което ще отбележа, и за което вече сигурно се сещате е, че тук също не разграничаваме рода т.е мой, моя, мое е едно и също нещо.

 

My/май/ мой - и както вече изяснихме във всички родове- мое, моя.

Your/ Ьор/ твой- ако не си представяте изговора, звучи като последните три звука на думата шофьор т.е нещо като /можем да го изпишем още и като йо/

His/хис/ негов

Her /хъ/- Рто се чува съвсем слабо в САЩ, и въобще не се чува във Великобритания- там се чете с удължено ъ /хъъ/, но това ще е обект на последващите ни занимания.

Its/итс/ негово- но вече сме наясно с факта, че се използва и за всички случаи, в които говорим за неодушевени предмети.

Our/ауър/ Наш

Your/ьор/ ваш-  чете се и се пише по абсолютно същият начин като твой. В английския няма разлика между формите за 2 л. ед.ч и 2 л. мн.ч. С пример: Твоят син и Вашият син

на английски представлява едно и също изречения our son/.

Their/дейъ/ тук р не се чува изобщо. Всъщност дори и дто представлява по различен звук от нашето Д. С това ще се запознаем при изучаването на транскрипцията, което ще се случи в следващия ни урок, тъй като премислих и в последния момент разделих урока на две, отново за ваше улеснение. Но тъй като отново този урок не съдържа кой знае колко много особености, следващия ще излезе много скоро. В него вече ще се запознаем подробно с транскрипцията и с някои основни правила при изговора на думите в английския език.




Тагове:   уроци,   урок,   език,   LESSON,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ZDR
14.07.2009 07:59
zdravei!!!
цитирай
2. анонимен - Br :)
24.07.2009 11:56
Br :)
цитирай
3. анонимен - МН.МИ ХАРЕСА,ПОЗДРАВЛЕНИЯ
14.03.2010 21:03
МН.МИ ХАРЕСА,ПОЗДРАВЛЕНИЯ
цитирай
4. анонимен - checker google rank backlinks services
26.09.2011 05:31
backlink url bad seo <a href=http://xrumerservice.org>better search engine ranking</a> backlinks checker
цитирай
5. анонимен - English
10.04.2012 18:06
Zdravei,popadnah na Va6ite uroci ,mogo dobre ste izlojili osnovata ot koiato se nujdae vseki jelae6t da zapo4ne izu4avaneto na Angliiskiat ezik ..POZDRAVLENIA ..!!!
S netarpenie ,o4akvam sledva6tiat Vi urok :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: rado0
Категория: Други
Прочетен: 213320
Постинги: 4
Коментари: 114
Гласове: 25
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031